IT-AVDELNINGENS DOKUMENTATIONSWEB

swedish english

<Tillbaka till innehållsförteckning


Tipsa en användare om sidan

Sök bland manualerna i denna grupp:

Uppgradera till CDA Windows 10

Två olika email skickades ut 26 Mars, 2019; en till alla användare som har en Windows 7 dator som kan uppgraderas till Windows 10, och en annan till dem som har en dator som inte kan uppgraderas.

Mailet till de användarna som har datorer som kan uppgraderas kan du läsa här och mailet där det inte går att uppgradera kan du läsa här.

Table of Contents:

Allmänt

Support för windows 7 system på Chalmers är begränsade, och kommer att upphöra 2019-dec-31. Vi rekommenderar alla med Windows 7 att uppdatera till Windows 10 snarast möjligt, om möjligt.

Vilka system kan uppgraderas?

IT Service uppgraderar CDA Windows 7 till Win10 utan extra kostnad. För att er dator skall kunna uppgraderas till Win10 finns det några krav som måste uppfyllas:

  • Datormodellen måste vara Windows 10-kompatibel (se listan nedan!).
  • Vara en CDA Windows 7 dator.
  • Inte äldre än 4 år från leveransdatum. Även äldre maskiner kan uppgraderas, kontakta IT-Avdelningen för utvärdering.

Varför skall jag uppgradera?

Vi kan installera Windows 10, och dom flesta upplever att datorn fungerar bättre (snabbare respons etc). Och, några programvaror är ej längre supportade, eller tillgängliga, för Windows 7 plattformen.

Tjänsten "Self Service Portal" för programvaror har upphört den 3 oktober 2018.

Vi kan inte längre ominstallera Win7. Om Win7-system kraschar så kan dessa ej återställas. Dessa system kan kanske återställas till Win10 men sparade filer kan förloras.

Anställda skall se till att företagsrelaterade dokument är krypterade lokalt på datorn Dnr C 2018-0167, tillgängligt från 2018-may-25, detta ingår i CDA Win10.

Forskare måste också se till att forsknings och företagsrelaterade dokument är krypterade på lokal dator (Dnr C 2018-0168, tillgänglig från 2018-may-25), detta är inkluderat i CDA Win10.

Varför skall jag inte uppgradera?

Det är troligtvis inte värt mödan och tiden att försöka uppgradera en gammal dator om den är äldre än 4 år. Hårdvarugarantin för en dator är 3 år.

IT Service har ett återvinningssytem för datorutrustning som är miljöanpassat och kan bara genomföras om datorn inte är för gammal.

Vad måste jag göra före upgradering?

Du måste se till så alla viktiga dokument är sparade till annat tillförlitligt ställe, (USB-disk, extern hårddisk, centralt nätverksutrymme etc).

Om du har specialprogram med separata licenser, kan du behöva exportera ut licensinfo från dessa program.

Allt som finns på datorn kommer att försvinna. Meddela oss om ni är osäker på att allt viktigt är sparat. Om ni inte har gjort en backup själva,så finns ingen backup!

See also:

Ansök om uppgradering hos IT-Support

Kontakta gärna IT-Support om ni är intresserad. Det tar c:a en vecka innan vi kan schemalägga en tid för en upgradering, så lägg in er begäran i god tid.

Om ni behöver hjälp med filbackup, så kan vi hjälpa er med detta men mot tim-ersättning.

Vi hämtar datorn, ominstallerar och återlämnar dator till ert kontor, om ni saknar kontor på Chalmers så kan vi komma överens om alternativ lösning.

Beräknad tid för uppgradering är 1 dag, men vi försöker göra detta över natten. Vi hämtar datorn före kl 15:00. Om inga problem uppstår under ominstallationen, så återlämnas den dagen efter, mest troligt är att datorn återlämnas kl 9:00 två dagar efter upphämtning.

See also:

Modeller med supportad hårdvara

Modellerna listade nedan skall vara kompatibla med Win10. Dom kanske behöver ändras lite grann innan uppgraderingen, t.ex. BIOS-updatering.

  • Om din dator inte finns i listan, kan det fortfarande vara möjligt att uppgradera..

SLUT PÅ SVENSK SEKTION

Brand, Model
HP EliteBook 820 G2
HP EliteBook 840 G2
HP EliteBook 820 G3
HP EliteBook 840 G3
HP EliteDesk 800 G2 DM 35W
HP EliteDesk 800 G2 TWR
Dell Latitude E7240
Dell Latitude E7440
Dell OptiPlex 9020
Compustation 2016 (ASUS)

Computime datorer ("Compustation") från 2014 eller tidigare går inte att uppgradera till Windows 10.

Tipsa en användare eller kollega!

Enter value: Captcha

Om du vill tipsa en kollega om den här sidan, fyll i captchan ovan för att komma fram till e-post formuläret.